Loading…

Informatie

Soorten meerlingen

Bij het krijgen van een meerling spelen een aantal factoren mee. Hoe ouder de moeder, hoe groter de kans op een meerling. Ook speelt erfelijkheid een rol en worden er vaker meerlingen geboren na bijvoorbeeld IVF. Spontane drielingen zijn zeldzaam. Het komt ongeveer voor bij 1 op de 8000 zwangerschappen. Gemiddeld worden er per jaar 180.000 baby’s geboren en dat betekend dat er jaarlijks 20 tot 25 spontane drieling zwangerschappen ontstaan.
In zo’n zwangerschap heb je verschillende ‘soorten’ drielingen. Zo kunnen ze een-eiig zijn, twee-eiig of drie-eiig. Er kunnen 1, 2 of 3 placenta’s zijn en ook het aantal vliezen wisselt.

Wij verwachten een twee-eiige drieling met twee placenta’s. Een twee-eiige drieling ontstaat wanneer er twee bevruchte eicellen zijn waarvan één cel zich nog één keer heeft gesplitst.
Eigenlijk verwachten wij dus een een-eiige tweeling en een ‘losse’ baby. De tweeling deelt een placenta, de buitenste vlies maar hebben gelukkig ieder hun eigen binnenste vlies. Zo raken ze niet verstrikt in elkaars navelstreng. De ‘losse’ baby heeft alles voor zich zelf. Echt een eigen huisje.

Risico’s

Bij een meerling zwangerschap zijn er veel meer risico’s en kans op complicaties dan bij een eenling zwangerschap. Daarom vinden er extra controles plaats.
Zo wordt de groei goed in de gaten gehouden en of alle baby’s voldoende vruchtwater en bloed krijgen. In ons geval geeft de tweeling de meeste risico omdat zij een placenta delen.

Niet alleen worden de baby’s goed in de gaten gehouden, ook voor de moeder zijn er extra risico’s. Zo is er een verhoogde kans op (extreme) misselijkheid met daarbij vitamine tekort, hoge bloeddruk, diabetes, bekkenklachten en vermoeidheid. Kwalen die bij iedere zwangerschap kunnen voorkomen maar met een meerling heb je hier meer kans op, kan het heviger zijn en kan het meer invloed hebben op de groei van de baby’s. Je draagt tenslotte ook heel wat met je mee!
Hoe verder je in de zwangerschap komt hoe minder ruimte er is voor de baby’s om te groeien maar ook om te bewegen en dit zal voor de moeder alles behalve aangenaam zijn.

De gemiddelde duur van een drieling zwangerschap is 33 weken. Ik ben inmiddels lid geworden van een facebook pagina voor drieling (en meer)  ouders en daar lees ik al gauw dat vele drielingen vóór de 30 weken geboren zijn. Spannende tijden dus.

Vanwege alle risico’s en kans op complicaties krijg je bij een drieling (of meer) standaard een gesprek over reductie. Hard gezegd wordt je gevraagd of je alle kindjes wilt houden of dat je de grootste risico kindjes wil laten weghalen. Hoewel ze alle drie meer dan welkom zijn gaat het er vooral om dat je kijkt naar de medische kant. Is deze zwangerschap haalbaar? Zijn er (nu al) medische afwijkingen? Hoeveel kans hebben ze?
Er worden vele meerlingen geboren al voor de 24 week. Hoe meer kindjes, hoe groter de kans op zo’n extreme vroeggeboorte.
In sommige situaties zal reductie dus een oplossing zijn om juist een kans te geven aan één of twee van de kindjes. Bij ons waren geen zichtbare medische afwijkingen te zijn en wij hebben dan ook vriendelijk bedankt voor reductie. We hebben besloten om dit avontuur aan te gaan.
Mocht het misgaan dan is dit iets van moeder natuur en hoeven wij niet met een schuldgevoel rond te lopen. Voor nu hopen we op een zwangerschap van in ieder geval 30 weken, liever nog 32 en 34 weken zou helemaal fantastisch zijn.
In tussentijd proberen we zoveel mogelijk te genieten. Ondanks alle risico’s, controles en gesprekken is het namelijk heerlijk om zwanger te mogen zijn van drie van die ukkies.