Loading…

Een jaar later!

Wauw, vorig jaar op Moederdag schreef ik mijn eerste blog. Een blog over mijn allerliefste en mooiste baby’s. En nu een jaar later zijn diezelfde baby’s drie heerlijke ondernemende peuters. Oké, eerlijk is eerlijk; met regelmaat zou ik ze voor even achter het behang willen plakken maar over het algemeen is deze leeftijd een ontzettende leuke leeftijd. Over een dikke maand worden ze alweer 2. 2!!

Sprongen

In de afgelopen maanden hebben ze alle drie enorme sprongen in hun ontwikkeling gemaakt en wordt van ieder kind het karakter steeds meer zichtbaar. Zussen die soms niet met maar meestal niet zonder elkaar kunnen.

Een jaar geleden had ik niet kunnen bedenken wat mijn meisjes nu allemaal al kunnen. Jasmijn en Fleur lopen heerlijk rond, klimmen en klauteren als de beste en racen rond op (loop)scooters. Ook Daphne is dol op haar scooter en is zij sinds een paar weken begonnen met kruipen en staan. Sinds gister stapt ook zij mee aan de hand dus het duurt vast niet lang meer voor ook Daphne haar eerste schoentjes zal krijgen.

Woordenschat

Alle drie zijn ze gek op boeken en een ieder die hier langs komt ontkomt niet aan voorlezen. Vooral zoek- en aanwijsboeken zijn favoriet. De hele dag door wordt er hier gekletst en ook aan elkaar ‘voorgelezen’.  Hun woordenschat wordt met de dag groter. Woorden als papa, mama, opa, oma, bal, hallo en doei kunnen ze alle drie. Daarnaast horen we vooral Fleur steeds meer verschillende woordjes zeggen zoals Bobi (bodi), tinken (drinken), pippap (wipwap), apen (slapen) en haar favoriet koekie.

Jasmijn maakt vooral veel duidelijk met gebaren en bewegingen al begint ze heel enthousiast poete poete poete te roepen als we met een poetsdoek aan komen zetten. Daphne kan vrijwel alle juiste plaatsjes in de boeken aanwijzen die wij benoemen en zwaait als een koninginnetje met daarbij een te schattige ‘doe doe’.

Dagen

Nu het mooie weer er weer is zijn we ook veel buiten en behalve die scooters is de zandbak echt favoriet. Hele dagen zitten ze in het zand te graven, bouwen, zandtaartjes maken en moet de hond vaak een lepel zand proeven met het bijbehorende ‘happie happie’. Er zijn dagen dat ik echt medelijden heb met Bodi.

Uiteraard zijn er ook dagen dat ik niet alleen medelijden heb met de hond, maar met alle moeders met dwarse eigenwijze peuters. De dagen waarop 10 rollen behang nog niet voldoende zijn en je heel erg blij bent met een middagdutje. De dagen waarop niks goed is. Je peuter alles en niks tegelijk wil. De dagen waarop speelgoed door de kamer vliegt en zusjes elkaar slaan, bijten, duwen en elkaar gewoon vreselijk in de weg lopen. De dagen waarop je automatische piloot aan gaat en je gewoon moet blijven ademen; er komen leukere dagen!

Gezien hun leeftijd horen deze dagen er uiteraard bij en zijn ze zelfs heel normaal en gezond maar leuk is anders. Wat wel leuk is op deze leeftijd is het willen helpen en leren van dingen. Voor ons het ideale moment om ze te bijvoorbeeld te leren opruimen, hun bekers naar de keuken te brengen of zelf hun laarsjes te pakken.

Opruimen

Het opruimen hebben ze al goed onder de knie. Regelmatig vinden we spullen terug in de luieremmer die daar écht niet horen en helpt Daphne altijd goed mee met de was. Alle was op één grote hoop is haar denkwijze; was is was!
Als we iets kwijt zijn moeten we voor de zekerheid even in de prullenbak kijken en er wordt fanatiek meegeholpen om de vaatwasser uit te pakken.
Spullen even op de tafel leggen is ook verleden tijd aangezien ze zelf op de tafel klimmen en zich de spullen toe-eigenen. Voor een ieder in ons gezin een uitdagende, leerzame én leuke fase/periode.

Overigens weten ze héél goed dat ze niet op tafel mogen klimmen. We leren ze zitten op de stoel, bank of grond. Nadat ze met een enorme grijns weer van tafel zijn geklommen tikken ze op de grond en zeggen dan heel wijs ‘itten itten’
Zoals ik net al schreef; wij hebben drie heerlijk gezonde ondernemende peuters!

Geef een antwoord